Re: Bla, bla o osiguranjima...
nema tu puno logike oko prebacivanja bonusa, ali ide otprilike ovako:
sa višljeg koljena ( roditelji ) na niže (djeca), supružnici uz neki dokaz o braku ( najčešće kopija vjenčanog lista ili nekaj sl. ), sa privatnog na obrt ( vlasnik obrta), ali ne i sa privatnog na firmu ili sa obrta na firmu...
mislim da se osiguranja vode istom logikom kao i pravno nasljeđe, odnosno da je to uzeto iz tog zakona o nasljeđivanju i darivanju materijalnih dobara!
Uz sve to, stara polica sa bonusom odjavljenog vozila vrijedi max 3 god ( uz dokaz o odjavi ili kupoprodaji vozila i kopijom stare police) i ako se ne aktivira polica u toku te tri godine kreće se ponovo od 0%!
Ako imate na jednom autu bonus od 50%, možete ostvarit 25% bonusa u startu za drugi auto na istom vlasniku na temelju te police sa 50%!
od 2007 je na snazi dogovor svih osig. kuća o medjusobnom priznavanju stečenih bonusa i osnovana je zajednička pokroviteljska kuća HUO (Hrvatska udruga osiguranja) u koju se prijavljuju sve police automatski pri printanju i koja služi kao neka zajednička kontrola svih osiguravajućih kuća. uvijek je online dostupan uvid u svaku policu odnosno kolko koja ima bonusa ili malusa i teoretski se ne može ništa smuljat, ali u praxi se uvijek nađe neka rupa. Zato ponovo kažem oprez kod sredjivanja bonusa jer ako je polica napravljena na divljaka nije zavedena u HUO i to automatski znaći da nagodinu kad dođeš produžit takvu policu nećeš imati bonus od 50% jer se on ne vidi online, a to šta ti piše na polici bonus 50% apsolutno ništa ne vrijedi. Postoje neke varijante i da se napravi bonus kako treba ( odnosno da se vidi na HUO-u), ali to zbilja mogu samo rijetki i zato ne nasjedajte svačijim pričama (odnosno ne bacajte pare bez veze)! ja tjedno imam nekoliko situacija sa takvim policama gdje se ljudi čude k'o pile dreku i nije im jasno zašto im police imaju 0% bonusa iako na njima piše 50%

znate kaj ide nakon toga, jeb..nje majke onom k'o mu je to napravio i uzeo pare za to i naravno plačanje pune police bez ikakvih popusta!
Kako se približavamo EU, tako se sve više i više prilagođavaju zakoni istoj i bojim se da bu još jako kratko vrijeme i ovi rijetki koji mogu napraviti bonus kako treba, mogli to isto raditi i zato to u pravilu masno naplačuju!
Kako su vlasnici moje firme ( UNIQA ) austrijanci odnosno RBA, kod nas se sve zbilja radi full transparentno i po pravilima i zbilja nema ni malo prostora za bilo kakve kombinacije sa bonusima ( čak ni za mene osobno da mi treba), ali to nije slučaj sa EUROHERCOM, Jadranskim osig. i Triglavom jer kollko znam kod njih se daju srediti bonusi, a kolko bu to još dugo trajalo ne znam!
za kraj kaj vam je sve po pravilima potrebno za prebacivanje bonusa sa jednog na drugi auto:
kupoprodajni ugovor ( ovjeren) starog auta sa kojeg prebacujete bonus ili odjava istog, kopija stare police na kojoj se vidi taj bonus ( ne starija od 3 god) i za kraj ono kaj ja moram isprintati, potvrda sa HUO-ove stranice da ta polica koju prenosite zbilja ima taj bonus. Sve te tri stvari zajedno ja šaljem u svoju centralu na policiranje i ako bilo koja od te tri stvari fali ili je neispravna ( lažirana), meni skidaju sa plaće razliku do pune police! Sad vam je jasnije ono kaj sam maloprije rekao kolko su moji ( a svi bi trebali biti takvi) precizni da ne kažem zajebani oko tih bonusa i da tu zbilja nema prostora za bilo kakve kombinacije.
Eto za sada tolko o obaveznom osiguranju, kasko je potpuno druga priča jer ono nije obavezno i zakonom definirano pa su zbog toga sva osiguranja tu puno flexibilnija i popust od 50% se dobije praktički legalno ali su unatoć tome cijene vrlo različite od osiguranja do osiguranja. Cijene obaveznih osiguranja su zakonom propisane i razlikuju se od od kuće do kuće u par desetaka kuna ( na autima sa malo KW kao što je SMART npr) do max.150-200 kn na najjačim autima.